Warmtepompboiler premie of subsidie 2024

Alle informatie over de warmtepompboiler premie


Voordelen van een warmtepompboiler

Een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke elektrische boiler, of boiler op aardgas of stookolie is een warmtepompboiler. Vraag nu prijzen op van de beste warmtepompboilers.


warmtepompboiler premie of subsidie
warmtepompboiler premie of subsidie

Een warmtepompboiler warmt je sanitair warm water op via de warme lucht die wordt onttrokken uit de woning (binnenlucht) of uit de buitenlucht.

Door compressie wordt de lucht op een hogere temperatuur gebracht en hierdoor wordt het sanitair water opgewarmd om zo tot de gewenste temperatuur te komen.

In vergelijking met een traditionele elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler tot drie keer minder elektriciteit.

Zo’n warmtepomp boiler is vooral interessant voor wie meer dan 100 liter warm water per dag verbruikt (dus hoe hoger het verbruik, hoe interessanter het toestel).

Premie warmtepompboiler

De premie voor een warmtepompboiler kan aangevraagd worden voor bestaande woningen. Ook woningen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2014 of waar voor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen en de EPB-aangifte tijdig werd ingediend, komen in aanmerking.

De warmtepompboiler beschikt over een Europees productlabel van A+ of beter en een regeling om de warm water temperatuur te verhogen bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te kunnen doen.

Hoeveel bedraagt de warmtepompboiler premie?

De premie voor een warmtepompboiler bedraagt 900 euro tot 1080 euro per woning of wooneenheid. De premie bedraagt maximum 40% of 50% van het factuurbedrag (exclusief btw), afhankelijk van de inkomenscategorie.

De datum van je eindfactuur (en dus niet de betalingsdatum) bepaalt ook de daaraan gekoppelde voorwaarden en het premiebedrag.

Voorwaarden warmtepompboiler subsidie

De warmtepompboiler beschikt over een Europees productlabel van A+ of beter en een regeling om de warm water temperatuur te verhogen bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te kunnen doen.

De warmtepompboiler moet geplaatst worden door een erkende aannemer. Vraag hier prijzen op voor een warmtepomp boiler.

De premie voor een zonneboiler en een warmtepompboiler zijn niet cumuleerbaar met elkaar. De premies voor een warmtepomp en een warmtepompboiler zijn enkel cumuleerbaar met elkaar in zoverre de plaatsing van de warmtepompboiler die van de warmtepomp vooraf gaat.

De premie voor een lucht/lucht warmtepomp en een warmtepompboiler zijn altijd cumuleerbaar.

Hoe premie voor een warmtepompboiler aanvragen

Je vraagt de premie aan via het online loket, zodra je de eindfactuur hebt ontvangen.

Je moet trouwens een kopie van alle facturen meesturen om de investering te bewijzen.

Doe je aanvraag onmiddellijk na je aankoop en installatie.

warmtepompboiler premie 2021
warmtepompboiler premie

warmtepompboiler prijzen offerte

Warmtepompboiler subsidie

Voor wie is de premie voor een warmtepompboiler

Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen(open definitie) kan een premie krijgen voor een nieuwe warmtepompboiler.

Bij een gemeenschappelijke warmtepompboiler die dient voor meerdere appartementen(open definitie) van een appartementsgebouw(open definitie) komt de premie toe aan de investeerder(open definitie) voor het volledige appartementsgebouw. Is er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht? Dan komt de premie toe aan de VME(open definitie).

Voor welke gebouwen is er een warmtepompboiler premie

Deze premie geldt enkel voor investeringen in gebouwen:

  • die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet;
  • of die vanaf 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet en waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar voor de datum van de eindfactuur(open definitie) werd verleend, die voldoen aan de EPB-eisen die erop van toepassing zijn en waarvoor de EPB-aangifte(open definitie) tijdig is ingediend.

U kunt de premie aanvragen voor:

  • de renovatie van een bestaand gebouw(open definitie), zoals een woning(open definitie), een appartement(open definitie), een appartementsgebouw(open definitie) of niet-woongebouw gelegen in het Vlaamse Gewest;
  • de realisatie van een nieuwe woning of appartement door herbestemming(open definitie) (het verbouwen van een bestaand gebouw, bijvoorbeeld een bedrijfspand of schuur die wordt verbouwd tot een woning) gelegen in het Vlaamse Gewest;

Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking. Voor vervangingsbouw geldt in veel gevallen een verlaagd btw-tarief voor afbraak en wederopbouw (6% i.p.v. 21%). Particulieren die niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief, kunnen in het Vlaamse gewest onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Andere voorwaarden voor de warmtepompboiler premie

  • U kunt slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepompboiler. Eerdere premies bij Fluvius tellen ook mee.
  • Ontving u de afgelopen 10 jaar al een premie voor: (i) een warmtepomp, met uitzondering van een lucht-lucht warmtepomp, dan heeft u geen recht op een premie voor een warmtepompboiler, (ii) een zonneboiler, dan heeft u geen recht op een premie voor een warmtepompboiler.
  • De warmtepompboiler staat enkel in voor de productie van sanitair warm water.
  • De warmtepompboiler beschikt over een regeling om de warmwatertemperatuur te verhogen bij een extern signaal om zo aan thermische opslag te kunnen doen.
  • De plaatsing moet gebeuren door een aannemer. Eventueel kunt u bepaalde werken zelf uitvoeren onder begeleiding van een aannemer die voor de uiteindelijke plaatsing instaat. Aankoopfacturen voor materialen zonder factuur voor plaatsing komen niet in aanmerking.
  • De warmtepompboiler heeft een Europees productlabel A+.
  • In appartementsgebouwen en niet-woongebouwen mogen tegelijkertijd meerdere warmtepompboilers worden geplaatst.

Voorwaarden over facturen

U kunt Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor u nog geen renovatiepremie en/of energiepremie bij Fluvius heeft aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend en dit voor alle categorieën van werken. Heeft u in het verleden een renovatiepremie of energiepremie van Fluvius aangevraagd voor bijvoorbeeld werken aan de muren, kunt u zonder wachttijd Mijn VerbouwPremie aanvragen voor andere facturen en andere werken aan de muren.

De facturen die u bij de aanvraag moet bijvoegen mogen op de aanvraagdatum(open definitie) van de premie maximaal 2 jaar oud zijn (24 maanden). Dit geldt zowel voor tussentijdse facturen als voor de eindfactuur.

Het totale factuurbedrag van de categorie warmtepompboiler moet minimaal 1000 euro exclusief btw zijn om in aanmerking te komen voor de premie.

Alle bovengenoemde voorwaarden zijn cumulatief.

Mogen wij de werken zelf uitvoeren?

De meeste werken van Mijn VerbouwPremie moeten uitgevoerd worden door een aannemer, in sommige gevallen door een gecertificeerd aannemer.

Voorwaarde: de warmtepompboiler moet dus geplaatst zijn door een aannemer. Vraag hier de prijzen op voor een warmtepompboiler en kom in contact met warmtepompboiler installateur(s).